Överlevnadstips för resten av 2020

02.11.2020

För mig har 2020 varit det bästa året någonsin. Mycket av det som hänt har inte kommit som någon större överraskning för mig så jag var ganska förberedd både mentalt och praktiskt. Därför har jag ägnat mycket av detta år till att skapa mitt eget lilla himmelrike i min bubbla med me, myself and I. Och nu känner jag mig mer redo än någonsin att låta energin av detta inre himmelrike få sprida sig utan att jag i min tur påverkas av yttre omständigheter.

Men jag vet att inte alla haft det så lätt det här året. Det har för många varit utmanande med mycket chock, rädsla och oönskade omställningar i livet. Och eftersom det i allra högsta grad fortfarande pågår en stor omställning i världen så kan det vara bra att vara lite förberedd på det som komma skall. Jag vill därför dela med mig av följande överlevnadstips inför resten av 2020 som förhoppningsvis gör ditt liv lite lättare:


Acceptera att förändringar är en naturlig del av livet.

Detta gäller både i liten skala i ditt personliga liv såväl som världen i stort. Kanske har du börjat märka att det som en gång kändes självklart för dig inte längre fungerar. Det kan gälla maten du äter, dina förhållanden, jobbet du har, boende-situationen eller dina tankemönster och vanor. När du känner att någonting naturligt faller bort i ditt liv eller att du känner dig dragen till en ny livsstil, plats eller aktivitet så följ magkänslan.

Vi har ofta en tendens att envist hålla fast vid det gamla bekanta eftersom det är tryggt. Men när du kommer på dig själv med att kämpa dagligen för att hålla liv i det gamla så är det antagligen ett tecken på att det är meningen att du ska gå en annan väg. Precis som vi växer ur dom skorna vi hade när vi var små så växer vi ur mycket annat i livet. Det betyder inte att det var något fel på dina gamla vanor eller ditt förra förhållande. Det betyder bara att det nu är dags för något som matchar dig bättre där du är nu i livet och utvecklingen. Det är dags för ett par nya skor som passar bättre helt enkelt.

På samma sätt är denna förändring naturligt i större skala. När den gamla inställningen till pengar, makt och politik har inte längre fungerar så kommer det gamla att rasa ihop till förmån för något nytt som är mer anpassat för den tid vi lever i. På samma sätt kommer det också här finnas dom som desperat försöker hålla kvar vid det gamla eftersom förändring är otroligt skrämmande ibland.

Ju mer du kan acceptera att förändring är en naturlig del av livet, desto lättare kommer den närmaste tiden bli. Det betyder självklart inte att du ska acceptera alla förändringar som går emot dina personliga värderingar. Självklart ska du stå upp för dina rättigheter och försvara dom men det gäller att se skillnad på när du kämpar för dina rättigheter och när du bara kämpar mot förändringen i sig. Det kommer att vara en av dom viktigaste frågorna att ställa till dig själv.


Ett öppet sinne

Det kommer också vara väldigt viktigt att du har ett öppet sinne. Med det menar jag att du är öppen för att se saker ur olika synvinklar. Du delar kanske inte din väns åsikter men kan du, bara för en liten stund, försöka sätta dig in i dennes sätt att se saken och se om det kan finnas något guldkorn där värt att fundera på? Hur är det egentligen med den tro och den inställning du haft till saker hela ditt liv? Är det möjligt att det inte alltid stämmer helt? Kanske har du börjat ana att saker och ting inte riktigt verkar stämma med den tro du alltid haft? Var öppen för att se världen med nya nyfikna ögon.

Tiden är kommer att börja omvärdera hur du ser på både dig själv, livet och världen i stort. Vi har inte längre råd att blint följa en viss väg utan att ifrågasätta vart den leder och vilka motiv som gör att vi följer den. Har du någonsin ifrågasatt varför du gör något eller har en viss åsikt? Ta en funderare på om det beror på uppfostran, rädslor, ren vana eller att en auktoritet sagt åt dig att du måste. Vad säger ditt hjärta och din magkänsla om saken om ingen av dessa faktorer spelade in och all den programmeringen kunde raderas? Hur skulle du tänka, känna och agera då?


Kärlek, förståelse och medmänsklighet

Som ett sista viktigt verktyg i lådan bör du investera i kärlek i alla former. Ha kärlek till dom i din omgivning även när ni tycker olika. Det är oerhört viktigt att vi håller ihop och inte låter skilda åsikter komma emellan oss.

När vi har jobbat med oss själva så är det fullkomligt möjligt att ha ett respektfullt samtal med någon som har motsatt åsikt där vi kan argumentera passionerat om sakfrågan och samtidigt älska personen som har "fel" åsikt. När du kommer på dig själv att inte kunna göra det så är det oftast något oläkt sår hos dig själv som gör att du triggas igång och förlorar kontrollen.

Jag har det senaste året haft väldigt många intensiva samtal med folk som haft en annan tro och åsikt men inte en enda gång så har vi gått till personangrepp, blivit arga på varandra eller deklarerat att vår relation är över. Istället har vi avslutat samtalet med större förståelse för varandras synvinkel och sagt hejdå med en varm kram. Och vi har fortfarande uppskattat varandras sällskap lika mycket nästa gång, kanske till och mer lite mer eftersom vi kommit varandra närmare. Detta trots att vi har helt olika syn på saken. Nästa gång du känner dig arg när du pratar med någon som tycker annorlunda, fråga dig själv var den ilska kommer ifrån och istället för att skälla ut din motpart så ge dig själv den uppmärksamheten och den kärleken det krävs för att utforska den ilskan och läka det såret.

Se även till att vara extra snäll mot dig själv i år. När vi har en tuff tid så är den extra viktigt med självkärlek. Det är viktigt att förstå att det aldrig kommer finnas någon annan människa som kan fylla hålet inom dig. Om du förväntar dig det så kommer du inte bara att bli besviken om och om igen, du kommer även att gå minste om många underbara människor som inte kan leva upp till dina omöjliga krav. Ingen annan människa kommer någonsin att kunna förstå vad du gått igenom fullt ut. Ingen annan människa kommer att kunna se hela den komplexa varelse du är. Därför kommer ingen annan människa att fullständigt kunna ge dig allt det du behöver. Den enda som kan ge dig det är du själv.


Så slutligen...

Så inför resten 2020, ta väl hand om dig själv och dina medmänniskor. Även om livet är skakigt och oförutsägbart nu så kommer allt att bli bra på andra sidan av denna omställning. Var inte rädd, allt kommer bli bra i slutändan! Håll dina tankar och drömmar fokuserade på vem du vill vara och hur den nya världen ska se ut och börja jobba mot det ett litet steg i taget


Relaterade inlägg:

En ljus framtid på väg

Will you rise to the occasion?