Fyra Grundpelare till lycka - Del 4, Ta reda på vad som tänder din gnista

10.03.2020

Den senaste tiden har jag flängt runt en del och träffat mycket nya människor. Jag har haft några återkommande djupare frågor jag ställt till dom alla. En av dom är "Vad gör dig lycklig?" En av anledningarna till det är dels att jag blir smått uttråkad av att prata väder och vind men den största anledningen är att svaret på den frågan sammanfattar ganska bra några av dom viktigaste sakerna jag är intresserad av att veta om en ny människa.

Ibland visar det sig att svaret jag får är väldigt olikt mitt eget, någon enstaka gång visar det sig att vi har ganska lika syn på vad lycka är. Det är bra information att ha med sig i bakhuvudet. Men ännu nyttigare är att se reaktionen jag möts av när jag ställer dessa frågor. Det som förvånar mig mest är att majoriteten av alla jag samtalar med bemöter denna fråga med ett komplext ansiktsuttryck som om dom funderar på om jag just ställt en kuggfråga. Jag ser hur kugghjulen snurrar och hur dom obekvämt vrider sig när dom försöker komma på "rätt" svar. Problemet är att det enda rätta svaret på den frågan är din egen personliga sanning. Och om du aldrig reflekterat över vad lycka är för dig så går det inte att trovärdigt improvisera ihop ett svar du kan stå för helhjärtat. Det lyser igenom.

Varje gång det händer så känner jag ett litet hugg i hjärtat av medkänsla. Jag har varit där. Vi har alla varit där en eller annan gång i livet då vi inte haft en aning om vad som gör oss lyckliga. Jag ägnade många år till att försöka hitta svaret på den frågan. Det enda jag visste med säkerhet var att jag inte fann lycka och tillfredställelse i det som samhället brukar definieras som framgång. Nu när jag ser hur den här reaktionen på min fråga upprepas gång efter gång blir det så hjärtskärande tydligt att denna oförmåga att svara inte är ett undantag utan något väldigt vanligt.

Det kanske mest sorgliga är att det är verkar vara tabu att erkänna att man inte kan definiera vad som är lycka i ens liv. Inte en enda gång har jag fått svaret "Jag vet inte, jag försöker ta reda på det". Det svaret hade faktiskt gett mig mer hopp om statusen i samhället. För man behöver faktiskt inte ha alla svar, det faktum att man letar efter dom är väldigt inspirerande och upplyftande i mina ögon. Vi borde alla gå på skattjakt efter vår personliga definition av lycka.

Vad får dig att känna lugn inombords när det är kaos i omvärlden? Vad får dig att skratta istället för att svära när du torkar upp kaffet du just spillde över dig själv? Är det akvarellmålning, golf eller att djupdyka i matematikens värld? Är det att vara i ett bra förhållande eller friheten som singel? Är det dina 6 barn som får dig att blomma ut eller att du accepterat att du är precis lika värdefull som lyckligt barnfri? Det är bara du som kan svara på det.

Jag skulle önska att vi alla kan släppa prestigen över det här med lycka. Det är helt okej om du inte har en aning vad som får dig att må bra. Det är okej att ifrågasätta ditt äktenskap sedan 20 år, det är okej att lämna ett glassigt kontorsjobb för att testa livet som bartender i Spanien och det är okej att hoppa runt bland diverse nya hobbys och helgkurser trots att du är 70 år. Ofta lär vi oss vad som gör oss lyckliga genom att först uppleva vad som gör oss djupt olyckliga. Grattis, du har kommit ett steg närmare genom uteslutningsmetoden!

Jag vet inte exakt vad jag vill ha i livet, jag har inte alla svar. Jag är lika förvirrad som alla andra! Men jag har haft turen att efter ett långt sökande hittat några saker som gör mig lycklig. Och genom dom tuffa tiderna har jag lärt mig vad jag inte vill ha i mitt liv och kan säga tack men nej tack när jag ser dom sakerna närma sig med smygande steg. Jag önskar alla samma lycka.

Vad underbart det vore att i framtiden träffa människa efter människa som med glädje i ögonen stolt mötte min blick och berättade hur dom definierade lycka. Eller som med entusiasm berättade om hur dom med stor nyfikenhet försökte hitta svaret på den frågan. Låt oss börja revolutionen att leva för det som ger oss glädje och mening i livet!


Relaterade inlägg:

Top 3 budskap från våra guider och anhöriga på andra sidan - Del 3

Fyra Grundpelare till lycka - Del 3, Älska dig själv

Vem ser dig?