Fyra Grundpelare till lycka - del 2, Tacksamhet

11.01.2020

Det här är inte någon större nyhet, du har redan hört om vikten av att vara tacksam. Men det finns en bra anledning till att det upprepas överallt. När man lyckas få till denna grundpelare tacksamhet på en djupare nivå så är det så effektivt att det nästan borde klassas som magi!

Det finns ju lite olika skolor angående det här med tacksamhet. Det har ju varit lite inne med att sätta upp postit-lappar som påminner om vad du är tacksam över liksom att rabbla upp dina tacksamheter varje morgon. Informationen jag fått här är att själva formen och ritualen du väljer har väldigt lite betydelse. Det som är det viktiga är att vi känner känslan! Att rabbla upp dina tacksamheter på samma sätt som du rabblar upp inköpslistan på ICA kommer inte ta dig framåt. Det är känslan som gör skillnad, hur liten den än må vara.

Att känna tacksamhet kan liknas med styrketräning. I början är det tungt och dina små framgångar kräver stora ansträngningar. Men tacksamhetsmusklerna kan övas upp och bli starkare och mer flexibla. Ju mer du övar desto bättre blir du på att hitta ljusglimtarna i mörkret och att uppskatta dom små sakerna i livet. Jag har nog alltid varit bra på att vara tacksam men för ett halvår sedan fick jag tydliga indikationer på att detta var något jag skulle jobba med helhjärtat utan ursäkter.

Under flera år har jag jobbat med att förbättra kost, träning, sömn, vila, meditation, healing, förhållande till andra människor, gränsdragning, förlåtelse, möta rädslor osv. Varje sak har tagit min hälsa ett steg framåt från min sängliggande tillvaro (utan hopp från läkarna) mot en långsam förbättring. Men när jag på senaste tiden lagt nästan all fokus på att jobba på min energi och min tacksamhet så har min självläkning tagit en nästan skrämmande fart!

Under jul, nyår och tiden runtomkring har jag slarvat med kosten, sovit för lite, rest och flängt runt i landet, festat mer, vilat mindre och umgåtts nära med folk som varit förkylda. Med min kroniska neurologiska-autoimmuna sjukdom med felande immunsystem så räknade jag med att få ett bakslag efter denna tid. Jag har vant mig att få det och tar den smällen medvetet som betalning mot att då och då få deltaga i livet utan att hålla tillbaka.

Jag hade rensat schemat, fyllt kylen med selleri, grönkål och spenat, köpt hem apotekets halva utbud. Jag inväntade förkylning, nervsmärta, muskelsmärta, migrän, kräkningar, hjärtklappning, yrsel, andningssvårigheter mm. Men det kom aldrig nåt bakslag...! Allt som behövdes var lite extra vila. För 4 månader sedan hade min kropp aldrig klarat detta utan bakslag. Något har läkt i min kropp på ett sätt jag inte trodde var möjligt på så kort tid. Detta trots att jag brutit mina ca 10 strikta dagliga levnadsregler för att undvika bakslag.

Jag slutade lyssna på läkare för länge sedan och struntar i vad deras teori skulle vara. Jag vet att något väldigt stort hänt och jag vet att något så enkelt som tacksamhet, positiv energi och lycka har åstadkommit på 4 månader vad ingen läkarkunskap kunna prestera på 25 år. Jag är så tacksam(!) att jag var öppen för att lyssna på vad som först kändes som en tom klyscha. Trots det initiala motståndet gav jag detta en helhjätad chans och nu är jag såld på konceptet, jag är övertygad!

Jag har någon annan nära mig som också upplevt vad tacksamhet kan göra. En vän till mig sa för snart ett år sedan att hon ville börja jobba med sig själv men inte visste hur hon skulle börja. Jag gav henne en bok med lite uppgifter. Den dagliga uppgiften bestod i att fylla i vad hon var tacksam över samt vad hon var stolt över hos sig själv. Varje dag utan undantag. Hennes reaktion var en blandning av glädje och skräck. För visst kan det låta enkelt men dom dagarna när du mår skit och självförtroendet är i botten så är det inte så lätt. Och såna dagar har vi alla, ingen är förskonad. Men det är just såna dagar vi behöver känna tacksamhet allra mest.

Hon tog mig på orden och skrev i boken dag efter dag även när det var en utmaning. Och jag vet att hon idag vore en av dom första att skriva under på att denna dagliga övning gett henne ett helt annat perspektiv på livet, ökat hennes medvetenhet och satt igång processer hon aldrig kunnat drömma om! Eftersom jag vet att hon läser det här vill jag säga till henne: Jag är så stolt över dig! Du har en otroligt spännande resa framför dig och jag kommer finnas vid din sida när du behöver det. Du är inte ensam på vägen.

När man fokuserar på vad man har istället för vad man saknar så ger livet automatiskt dig mer att vara tacksam för. Det blir som en självuppfyllande profetia. Och just därför kan tacksamhet nästan klassas som magi. Hur kan du jobba med att stärka den andra grundpelaren till lycka? Försök hitta ett sätt att utöva tacksamhet dagligen, hur liten skala det än handlar om.

Vissa stunder sitter jag med bröstet fyllt av värme och tårar av glädje som rinner ner på kinderna. Andra dagar får jag kämpa med att känna tacksamhet över att jag lyckades kliva upp ur sängen. För just så är livet med upp och nedgångar. Men vi behöver inte vänta på en bra period för att börja öva på tacksamhet. Börja idag på just den nivån där du befinner dig, var det än må vara. Om du har ett hem med tak över huvudet, börja öva på att känna tacksamhet över det.


Relaterade inlägg:

Fyra grundpelare till lycka - Del 1, Att vara här och nu

Fyra Grundpelare till lycka - Del 3, Älska dig själv

Vem ser dig?