Fyra grundpelare till lycka - Del 1, Att vara här och nu

08.01.2020

Gott nytt år alla vänner! Som en trevlig nyårsbonus tänkte jag dela med mig av en något som kommit till mig på senaste tiden. Fyra grundpelare till lycka. Ett efterlängtat recept som är enkelt att förstå i teorin men inte lätt att få till i praktiken. Men med lite träning och som vanligt genom att ta ett litet steg åt gången så kan man komma långt!

När jag pratar om lycka i detta sammanhang menar jag inte bara den känslan du slås av när du biter i en riktigt god pizza, hånglar med snyggingen eller är på din drömsemester. Det är en kortlivad kick som försvinner lika fort som den kommer. Jag talar om lycka på en djupare nivå. En känsla av frid inombords som finns där trots en frånvaro av dessa kickar. Förmågan att kunna känna lugn och tillit inombords även när du möter motgångar.

Förutom att det är underbart att vara lycklig så kommer lyckan med andra trevliga bonusar. Om du börjar med att tänka dig lycka som ett stort tak över ditt huvud. Liksom det fysiska taket skyddar dig från regn, snö, hagel, blixtar och stark sol så agerar lycka som ett skydd mot många av livets smällar du kan åka på. Om lyckans tak står stabilt så kan du klara dig helskinnad ur många tuffa situationer som du annars skulle ta betydligt mer stryk av. Lycka är dessutom ett otroligt effektivt sätt att läka dig själv! Så hur kan man uppnå lycka, the million dollar question...? Som jag tolkat det, är lyckans tak beroende av 4 pelare som håller den uppe, fyra grundpelare.

Den första pelaren är vår förmåga att vara här och nu. I mitt förra inlägg "Att aktivt välja tomrummet" (gå gärna tillbaka och läs det om du känner för det) så skrev jag lite om mitt eget arbete med att försöka möta denna småläskiga känsla av ovisshet som lätt kan uppstå när vi slutar fylla ut tiden med distraktioner och istället möter oss själva just precis där vi är. Att vara här och nu innebär ibland något så enkelt som att sitta still och känna solens värme utan att samtidigt planera resten av dagens schema i huvudet. Hur känns solen på kinden? Om du aldrig funderat över något så enkelt, hur ska vi då kunna upptäcka och uppleva dom mer komplexa sakerna i livet? Hur mycket går vi egentligen miste om att uppleva när vi rusar mot framtiden eller alltid har tankarna i det förflutna?

Ibland är utmaningen svårare då det innebär att sitta med sina jobbiga tankar och känslor utan att försöka ändra eller förneka dom, utan istället acceptera dom just som dom är och välkomna den erfarenhet dom medför. Hur känns rädslan i magen? Är det ett sug eller en bankande känsla? Vilka tankar sätter rädslan igång i mitt huvud? Vill jag dra täcket över huvudet och gömma mig eller är min första instinkt att starta ett gräl med någon? Meningen är förstås inte att du ska agera på dessa tankar och känslor utan endast lära dig att bli trygg med att möta dom utan att döma det som kommer upp. För på så sätt minskar den makt det jobbiga har över oss och med tiden krymper dom känslorna ner till en mer hanterbar nivå där dom inte längre har sådant stort inflytande över våra liv.

Hur kan du dagligen stärka den första av grundpelarna som lyckan vilar på? Hur kan du bli bättre på att vara här och nu? Kanske är det något så enkelt som att ta en promenad där du lämnar mobil och hörlurar hemma och istället fokuserar på naturen omkring dig. Ser du några fåglar på himlen? Hur låter dina fotsteg på grusvägen? Vill du utmana dig själv lite så börja varje dag med att fundera ut 10 ord som beskriver hur du känner dig just idag.


Relaterade inlägg:

Att aktivt välja tomrummet

Fyra Grundpelare till lycka - del 2, Tacksamhet

Ensamhet - Vän eller fiende?