Ensamhet - Vän eller fiende?

21.04.2020

Om du nu kämpar med obehagliga känslor av isolering och ensamhet så ska du veta att du inte är ensam. Jag är singel och barnfri (jag använder ordet barnfri istället för barnlös eftersom det är ett medvetet beslut). Jag har bott ensam största delen av mitt vuxna liv. Jag var sängliggande under många år utan förmåga att gå till ett arbete och träffa kollegor. Jag hade tappat dom flesta av mina vänner på vägen då jag inte hade fysisk ork att umgås med folk. Jag hade perioder då jag låg ensam i min säng utan att träffa en annan människa på en eller två veckor i sträck. Tro mig då jag säger att jag vet vad det innebär att känna sig ensam och isolerad.

Jag berättar inte det här för att någon ska tycka synd om mig pga mitt förflutna. Jag är idag tacksam över att jag gått igenom denna period för utan den skulle jag fortfarande leva mitt liv på automatik utan insikt om vad livet är. Jag vill sprida hopp om dom positiva aspekterna en extrem ensamhet och isolering kan leda till. Trots att den perioden i livet var ganska jobbigt så var det också den mest utvecklande för den lärde mig några av dom viktigaste lärdomarna i livet.

När man spenderar mycket tid för sig själv så lär man sig uppskatta relationer med andra på en helt annan nivå. Nära relationer blir en prioritering som inte kan konkurreras ut av jobb, pengar, ytliga distraktioner eller diverse aktiviteter man använder som verklighetsflykt. Man är inte längre beredd att låta sådana saker styra på bekostnad av dina relationer till andra människor.

Om du känner dig ensam nu så ta dig en funderare på hur det ser ut med relationerna i ditt liv. Har du varit så upptagen med att jaga framgångar på andra områden att du försummat dom som står dig närmast? Har du tagit dig tid och mod att uttrycka vad du känner för dom som finns i ditt hjärta? Använd din ensamhet till att fundera på vad du vill förbättra i dina relationer och vad du vill göra annorlunda. Låt ensamheten bli en påminnelse om hur viktiga dina relationer är. Om du sitter hemma själv just nu och längtar efter att få umgås med dina nära och kära så lär dig något av det. You don't know what you've got until it's gone... Låt det bli en läxa du aldrig behöver lära dig igen.

En annan aspekt med att vara isolerad och spendera tid för dig själv är att du blir starkare och mer bekväm i ditt eget sällskap. Du lär dig att du faktiskt kan underhålla dig själv, ta dina egna beslut och lösa dina egna problem. Det förutsätter såklart att du inte flyr från att möta dig själv genom att distrahera dig själv. Men om du låter ensamheten bli en tid av introspektion och en tid att lära dig älska dig själv så kommer du komma ut på andra sidan som en människa som känner sig komplett i sig själv oavsett om du är singel eller i ett förhållande. Här kommer en uppmuntrande nyhet till alla singlar...

När du känner dig komplett i dig själv försvinner behovet av någon som kan komplettera dig. Att vara i ett förhållande är inte längre nödvändigt. Visst är det fortfarande trevligt att ha någon att dela livet med men det blir en extra bonus helt enkelt. När du har den inställningen så kommer du inte längre stanna kvar i ett förhållande där du inte blir respekterad och uppskattad. Du kommer inte längre att karva bort bitar av dig själv för att passa in i någon annans mall. Du kommer att sätta gränser och stå upp för dig själv.

Du kommer också att börja sortera bort eventuella partners som har andra grundvärderingar tidigt i dejtingprocessen. Inte för att du dömer andra för att dom har annorlunda syn på livet, utan för att du inser att du inte är villig att kompromissa på just dessa saker och att ni därför inte är en bra match. Vad leder detta till? Mindre dramatik och lidande för alla. Trevliga minnen du kan le åt utan bitter eftersmak. Och den tiden du väljer att spendera med någon, oavsett hur kort eller lång den blir, kommer vara värdefull eftersom du faktiskt njuter av tiden ihop utan att försöka kontrollera utgången. Och känns det inte rätt så går du vidare med en styrka om att redan är hel i dig själv. Plötsligt har dejting blivit ett spännande äventyr!

När vi tar oss tid för att möta oss själva kommer vi också att börja höra vår egen inre röst tydligare. Vi kommer börja ifrågasätta våra vanor, tankar och åsikter och kanske ta steg till att ändra våra liv till det bättre. När vi kommer ur den här isoleringen så kommer vi alla vara lite klokare, omtänksammare, mer uppskattande och mer kärleksfulla. Många av er kommer ha vaknat upp ur en livslång dvala och börja leva fullt ut utan att längre kompromissa på det som är viktigast för dig. Om du tillhör en av dom som har partner och barn omkring dig, se till att även du tar dig tid för dig själv helt på egen hand just nu för att utnyttja detta tillfälle till max.

Nu när jag som medlem av "riskgruppen" sitter här isolerad så känner jag mig rätt lugn och chill. Jag är bekväm med en att vara ensam och jag är kompis med mig själv. Jag vet vad detta handlar om och jag tar emot utmaningen med öppna armar. Jag passar på att dyka lite djupare in i mig själv och ställer mig dom viktiga frågorna i livet ännu en gång. Jag ser över mina tidigare installerade program, raderar några, uppdatera några och installerar några helt nya. Även om jag längtar efter att umgås med folk just nu så är jag tacksam för detta tillfälle att uppdatera mig själv. För jag vet av erfarenhet att på andra sidan så kommer livet vara ännu bättre på sätt jag ännu inte kan se. Men i magen bubblar en positiv sprudlande glädje som en viskning om vad framtiden bär med sig. Magkänslan är bra, all is well...

Ibland krävs det en rejäl väckarklocka för att vakna. När alarmet går, vad kommer du göra? Tänker du trycka på snooze och återgå till att sova vidare eller tänker du öppna ögonen, kliva upp och starta ditt nya liv?


Relatera inlägg:

Att aktivt välja tomrummet

Fyra Grundpelare till lycka - Del 3, Älska dig själv

Declaration of Acceptance