Hat är en illusion

15.05.2020

Detta kom till mig i veckan under en tur i skogen. Det här är lite djupare än vad jag brukar dela med mig av men jag hoppas att jag kan göra informationen rättvisa genom att förklara så att det blir begripligt.

"Motpolen till kärlek är inte hat, det är rädsla. Rädsla är den känslan som är längst bort ifrån kärlek." När dom orden kom blev jag något förvirrad. Jag tolkade det som att hat i så fall måste vara närmare kärlek än vad rädsla är. Jag fick inte ihop det och som den ständigt filosoferande människa jag är blev jag tvungen att fråga: "Om jag skulle hata någon, skulle jag då alltså vara närmare att älska den personen än om jag vore rädd för honom?" Det kändes inte rimligt i mina tankar. Svaret jag fick var "Din tankeprocess förutsätter att hat existerar. Det gör det inte, hat är en illusion. Hat är bara rädsla i förklädnad. Det är ett av verktygen vi använder oss av för att skydda oss från det vi är rädda för. Det är en ursäkt att ta avstånd från något eller någon som vi tror har potential att skada oss."

Jag blev tvungen att smälta det en stund eftersom den tanken aldrig slagit mig. Sedan började funderingen om vad detta egentligen innebär och hur den kunskapen kan appliceras rent praktiskt.

Det här är information vi kan använda oss av i otrygga tider. Om kärlek och rädsla är varandras motpoler så kan vi utvidga vårt sätt att hantera rädsla. Vi kan göra mer utöver att tvätta händerna och äta apelsiner. Det innebär att ju mer vi fyller våra liv med kärlek, desto mer minskar rädslan. Det har inget att göra med hur många personer vi har som älskar oss utan om hur mycket kärlek vi är kapabla att känna till andra, till omvärlden, till livet och till oss själva. Vi kan berika våra liv med mer kärlek och på så sätt lösa upp rädslan bit för bit. Och när vi känner kärlek och lycka istället för rädsla så har vårt immunsystem också optimala förutsättningar.

Hur mycket rädsla vi känner står inte i relation med hur trygg vår situation är utan hur mycket kärlek vi har i våra hjärtan. Om du fyller ditt liv med tillräckligt mycket kärlek så är det fullt möjligt att inte känna rädsla ens i väldigt otrygga situationer. Om du har haft tillfälle att känna den enorma kärlek som väntar oss på andra sidan så kommer inte ens döden att skrämma dig längre. Det betyder såklart inte att du slutar se dig om innan du går över gatan men det innebär att du inte längre lever i rädsla. Och det är definitionen av frihet. Så kraftfull är kärleken!

Om du är omgiven av familj och människor du älskar så ta vara på det och känn in extra vad dom betyder för dig. Ge varandra mer kramar och odelad uppmärksamhet utan mobiler och surfplattor i närheten. Om du är singel och ensam i din isolering så jobba på kärleken till dig själv. Lär dig att förlåta dig själv för dina misstag och för dom gånger du inte räcker till. Tacka dig själv för dom positiva sakerna du bidrar med till dig själv och din omgivning. Var snäll mot dig själv och tala till dig själv med samma respekt du skulle ha om du talade med din bästa vän. Om du har husdjur, underskatta inte kärleken till dom, dom är ofta våra bästa andliga lärare. Kort och gott - sprid lite love och lös upp rädslan!

Denna insikt har också en stor betydelse när det kommer till förlåtelse men det blir nästa  inlägg.


Relaterade inlägg:

Varför är vi så destruktiva?

Fyra Grundpelare till lycka - Del 3, Älska dig själv