Har du också "fel" tankar och känslor?

27.08.2020

Jag hade egentligen inte tänkt sitta framför datorn idag då jag legat nedbädddad med feber och såg fram emot att göra något jag i princip bara gör när jag är sjuk, nämligen ha serie-maraton! Men vid morgonmeditationen så damp det ner en liten informationsbroschyr i huvudet med titeln "Det nya sättet att se på tankar och känslor" och den skulle tydligen delas ut idag.

Får många låter det gamla synsättet jag beskriver nedan helt galet och omöjligt att relatera till. Det är helt okej, då har ni antagligen inget behov av att ta emot denna broschyr utan kan gå vidare med er dag och göra något annat kul. Men jag vet att det finns andra som kommer känna sig träffade och det är till er denna broschyr vänder sig.

Vi har alla en unik relation med alla våra tankar och känslor, vissa välkomnar vi med glädje och andra försöker vi undvika med alla medel. Vissa förnekar vi och vissa fördömer vi. Några tolkar vi som att vi är på rätt väg och andra tolkar vi som att det är något fel på oss.

Jag hade länge en föreställning om att mina tankar och känslor var bra eller dåliga. Jag definierade mig själv utifrån dom. Om mina tankar föll inom ramen för det jag ansåg var det goda så måste det ju betyda att jag var en bra människa och jag kunde andas ut. Men om jag tänkte något elakt om någon som varit elak mot mig eller om jag hade mage att döma någon annan tyst i mitt huvud så fick jag otroligt dåligt samvete. Sådana här tankar var väl ändå inte okej? Det kändes ju så fel att tänka så, jag borde veta bättre. Jag undrade om jag höll på att glida över på den mörka sidan och förvandlas till en elak människa.

Mina känslor tolkade jag som en indikation på hur jag låg till i livet. Oro, ångest, nedstämdhet, ilska, ensamhet och förvirring tolkade jag som att jag var på fel väg och att jag behövde "fixa mig själv". För jag måste ju ha gjort något fel om jag kände så. Kanske blev jag till och med straffad för dom onda tankarna jag haft.

Jag vet att jag inte är ensam om att haft det synsättet. Med den uppfattningen är det inte så konstigt att så många av oss försöker pressa undan alla negativa tankar och känslor med diverse oftast destruktiva medel vare sig det handlar om dricka för mycket alkohol, spela tv-spel dagarna i ända, ha tillfälliga relationer vi ångrar, begrava sig i jobb eller, som i mitt fall, tappa kontrollen över sockerkonsumtionen vilket fick oerhört negativa konsekvenser för min redan dåliga hälsa.

Men vad händer när vi börjar ändra sätter vi ser på tankar och känslor? När vi slutar fördöma dom och identifiera oss med dom? När vi bara låter dom vara precis det dom är utan att definiera dom som bra eller dåliga?


Det finns några punkter i denna informationsbroschyr som är väldigt enkla men samtidigt väldigt kraftfulla och befriande:

  • Alla dina tankar är okej. Det finns inga fel tankar. Det finns inga dåliga tankar.
  • Alla dina känslor är okej. Du har rätt att känna alla dina känslor. Dom behöver inte vara vackra, logiska eller matcha omständigheterna.
  • Du är inte dina tankar och känslor. Du kan observera dom och uppleva dom utan låta dom identifiera dig.

Det är helt okej om du kommer på dig själv med att hoppas att mannen som just gav dig fingret i trafiken ska åka ner i diket. Det betyder inte att du är ond. Det betyder att du är människa och har en mänsklig reaktion, vilket är precis just det du är här på jorden för att uppleva. När du känner dig fast i en stark känsla av oro inför en oviss framtiden så behöver du inte automatiskt tolka det som ett tecken på att du borde ha planerat bättre. Det kan faktiskt vara så att du som är en otroligt god planerare just nu får lära dig att acceptera att du inte kan planera allt.

En annan viktig punkt:

  • Du behöver inte agera på dina tankar eller känslor. Du behöver heller inte ändra dom.

Bara för att du får tanken att din granne är jobbig, gnällig, negativ och att du vill be honom dra åt helvete så betyder det inte att du bör eller faktiskt kommer agera på den tanken. Du kan observera att du fick den tanken utan att försöka tränga undan den. Sen kan du välja att be din granne dra åt helvete eller istället önska denna en trevlig dag. En tanke är bara en tanke och inte en indikation på vem du är som person eller vad du bör göra. Du kan konstatera att du känner ilska mot din granne och tillåta dig själv att göra det oavsett om ilskan verkar logisk eller ej. Att känner ilska betyder inte att du är en ilsken person.

Till sist, den viktigaste av alla punkter

  • Vi blir aldrig straffade för våra tankar och känslor, aldrig, aldrig, aldrig!

Det är meningen att vi ska uppleva alla typer av tankar och känslor, det är ingen slump att vi gör det. Om det inte var meningen att vi skulle bli ledsna ibland eller fundera över dom mörka sakerna i livet så skulle vi inte ha förmågan att kunna göra det. Det är en del av livet på jorden och en otroligt unik upplevelse att få känna hela känsloregistret från den djupaste hopplösheten till den mest upplyftande euforin.


Ju djupare dessa punkter får sjunka in i dig, desto mer inre frid och lättnad kommer du att uppleva. Det går inte över en natt att förändra ett synsätt du haft hela ditt liv men med tiden kan vi se en förändring.

Även om våra tankar och känslor inte alltid känns som en gåva så är det just precis vad det är. Allt vi får uppleva, positivt som negativt, kommer vi en dag se tillbaka på med en oerhörd tacksamhet. Tänk att vi var där, tänk att vi fick vara med om denna otroliga resa och äventyr livet på jorden innebär! Tänk alla galna föreställningar vi hade om livet och oss själva. Vi kommer se tillbaka på livet på samma sätt som vi idag ser tillbaka på vår barndom. Vi kommer att kunna se att vi, liksom små barn i sandlådan, agerade just precis så omoget som små barn förväntas göra när dom lär sig nya saker. Det är just så det ska vara.

Du är okej precis som du är med alla dina tankar och känslor. Det är inget fel på dig. Du är precis där du ska vara i livet. Allt är okej.


Relaterade inlägg:

Declaration of Acceptance

Varför är vi så destruktiva?

Fyra Grundpelare till lycka - Del 3, Älska dig själv